Trends en ontwikkelingen veranderen steeds sneller waardoor markten continu in beweging zijn. Hierdoor wordt je onderneming geacht flexibel te zijn en hierop in te spelen. Je onderneming moet dus snel kunnen schakelen om concurrerend te blijven. Dit vraagt niet alleen om wendbare strategieën, maar ook om een IT-architectuur die net zo flexibel is.
Een flexibele IT-architectuur als ruggengraat van je onderneming maakt het mogelijk om bedrijfsprocessen efficiënt te ondersteunen en aan te passen. Traditionele IT-systemen schieten hier echter vaak tekort. Deze systemen zijn niet modulair of schaalbaar en verbergen vaak cruciale bedrijfsprocessen in complexe, verouderde modules. Naarmate de tijd verstrijkt, gaat waardevolle kennis verloren en raken systemen minder goed afgestemd op de huidige behoeften.
Hoe zien die inflexibele systemen eruit en waarom zijn ze inflexibel? Hoe kan je een flexibele architectuur implementeren in je onderneming? We leggen het je uit in deze blog.
Hoe herken je een inflexibel systeem en wat zijn hier voorbeelden van? Zitten alle functionaliteiten in één grote moeilijk te ontleden structuur? Dan heb je een klassiek monolithisch systeem. Dit systeem maakt updates en aanpassingen complex en risicovol.
Een ander voorbeeld kan een slecht ontworpen gedistribueerd systeem zijn, waarbij processen over verschillende componenten en lagen zijn verspreid zonder duidelijke coördinatie. Dit zorgt ervoor dat er geen overzicht is van je bedrijfsprocessen en ook hier zijn aanpassingen complex en risicovol. Beide systemen zorgen dus voor een belemmering in flexibiliteit, schaalbaarheid en zijn niet overzichtelijk.
In onderstaande tekening zie je een voorbeeld van een gedistribueerd systeem voor een orderproces. Het overzicht van hoe dit proces werkt, gaat verloren over de verschillende componenten.
Zoals je kan zien in ons voorbeeld zijn er meerdere nadelen aan een inflexibel systeem. We sommen ze hieronder op:
Om deze uitdagingen en nadelen te overwinnen, moet je onderneming investeren in moderne, modulaire en schaalbare IT-oplossingen. Alleen zo kan je je blijven aanpassen aan een veranderende markt en inspelen op de nieuwste ontwikkelingen. Flexibiliteit in IT is geen luxe, maar een noodzaak voor duurzame groei.
Om de beperkingen van traditionele IT-systemen te overwinnen, is het loskoppelen van verschillende logische processen en backend-systemen een noodzakelijke stap. Dit kan je bereiken door een aanpak waarin systemen niet direct met elkaar verbonden zijn, maar worden aangestuurd via een orchestratie mechanisme. Meer informatie over orchestratie met events vind je onze andere blog: Event-driven orchestratie. Dit maakt je bedrijfsprocessen niet alleen flexibeler, maar ook visueel inzichtelijk en beter beheersbaar.
Een effectief hulpmiddel in deze transitie is Business Process Management. In plaats van een extra framework bovenop je bestaande systemen te plaatsen, fungeert BPM als een laag tussen systemen. Hierdoor wordt elk bedrijfsproces visueel in kaart gebracht, en van daaruit worden je verschillende systemen aangestuurd. Deze aanpak zorgt ervoor dat je systemen onafhankelijk van elkaar kunnen functioneren, zonder onderlinge afhankelijkheden die tot complexiteit leiden.
Een voorbeeld van een flexibel systeem is een microservices-architectuur gecombineerd met een BPM-tool. Hierin worden losse modules aangestuurd door een centrale orchestratie, zoals een BPM-engine. In een traditioneel systeem zouden bij een verandering in je bedrijfsproces meerdere modules aangepast moeten worden. Met een flexibel systeem hoeft je alleen het proces in de BPM-laag aanpassen, terwijl de backend-systemen onaangeroerd blijven. Of bij een verandering in een van je backend-systemen moet je enkel dat systeem aanpassen en blijft je bedrijfsproces onveranderd. Dit minimaliseert de risico’s en versnelt de implementatie en uitrol.
Architecturaal ziet dat er dan zo uit:
Zoals bovenstaande afbeelding toont is er geen directe connectie meer tussen de verschillende systemen en kunnen ze onafhankelijk van elkaar werken. Als we dan ons voorbeeld van het orderproces zouden uittekenen en laten uitvoeren door de BPM-engine krijgen we onderstaand proces:
Dit BPM proces geeft je een gestructureerd overzicht van de verschillende acties, indien er een actie moet veranderen kan dit zonder of met minimale impact op de andere acties. Ook als er een backend-systeem zou veranderen of vervangen moet worden is er geen impact op het proces.
Laten we de voordelen van een systeem met orchestratie op een rijtje zetten :
Traditionele IT-architecturen missen de flexibiliteit om snel in te spelen op veranderingen, omdat bedrijfsprocessen diep in systemen zijn verweven en onoverzichtelijk worden. Business agility vereist echter dat je onderneming snel moet kunnen reageren op nieuwe klantbehoeften en technologieën.
Met Business Process Management worden je bedrijfsprocessen visueel inzichtelijk en kunnen IT-systemen van elkaar worden losgekoppeld. Door processen centraal te orchestreren, ontstaat er een flexibel systeem waarbij wijzigingen in systemen of processen eenvoudig zijn door te voeren. Dit leidt tot snellere ontwikkeling, eenvoudigere uitrol en probleemloos vervangen van verouderde systemen.
Benieuwd hoe jouw organisatie kan profiteren van event-driven orchestratie met BPM? Aarzel niet om ons even te contacteren.