BPM

Op zoek naar een BPM oplossing?
Nood aan meer business aansluiting met je Java projecten?
XTi kan je helpen!

Wat is Business Process Management?

BPM staat voor Business Process Management. Het verwijst naar een methodologie en set van tools die worden gebruikt om bedrijfsprocessen te identificeren, modelleren, implementeren, beheren, monitoren en optimaliseren. BPM helpt bedrijven om effectiever en efficiënter te opereren, zich aan te passen aan veranderingen en zich te concentreren op continue verbetering om hun concurrentie voor te blijven.

Belangrijkste voordelen van BPM

voordelen BPM-1 voordelen BPM-2 voordelen BPM-3
Gestroomlijnde workflows & automatisaties Verbeterde bedrijfsprocessen Versnelde digitale transformatie
BPM biedt organisaties de mogelijkheid om workflows te stroomlijnen en taken te automatiseren. BPM zorgt voor operationele efficiëntie omdat het manuele handelingen vermindert, bottlenecks voorkomt en productiviteit verhoogt.
Met BPM kunnen bedrijven realtime gegevens verzamelen én analyseren. Hierdoor krijgen ze proactief inzicht in hun processen, kunnen ze sneller knelpunten identificeren en aanpassingen doorvoeren, wat resulteert in een continue optimalisatie van operationele efficiëntie en prestaties.
Met BPM kunnen organisaties zich snel en flexibel aanpassen aan veranderende marktomstandigheden. Door hun geautomatiseerde en gedigitaliseerde processen kunnen bedrijven wendbaarder worden, nieuwe kansen benutten en efficiënter ondernemen.

Andere voordelen van Business Process Management:

  • Kostenbesparing: Door efficiënter te werken, kunnen bedrijven kosten verminderen zoals arbeidskosten, fouten en verspilling van hun bedrijfsmiddelen.
  • Wendbaarheid en flexibiliteit: BPM-systemen maken bedrijven wendbaarder en stelt hen in staat om sneller te reageren op verandering, zowel interne veranderingen als veranderingen op de markt.
  • Samenwerking en communicatie: BPM helpt bedrijven bij het identificeren van de interacties tussen verschillende afdelingen en teams binnen een organisatie. Door processen in kaart te brengen, kunnen bottlenecks sneller worden geïdentificeerd en kunnen workflows worden aangepast om de samenwerking tussen afdelingen te verbeteren.

Types van BPM

Business process management of BPM wordt over het algemeen onderverdeeld in drie grote types. Hoewel de meeste organisaties ze allemaal nodig hebben, afhankelijk van de grootte van een bedrijf en de aard van hun werk, kunnen sommige van deze BPM's nuttiger zijn dan andere.

 

bpm_types

Integration-centric BPM

Integration-centric BPM (Procesbeheer gericht op integratie) richt zich op het optimaliseren en stroomlijnen van bedrijfsprocessen door middel van naadloze integratie van systemen en applicaties. Het gaat hier om het efficiënt verbinden van verschillende bedrijfsonderdelen om gegevensuitwisseling te verbeteren en de algehele operationele samenhang te vergroten.

Human-centric BPM

Human-centric BPM (Procesbeheer gericht op de mens) richt zich op het verbeteren van de interactie tussen werknemers en geautomatiseerde processen. Hier ligt de nadruk op het optimaliseren van taken en workflows om de betrokkenheid en productiviteit van medewerkers te vergroten.

Document-centric BPM

Document-centric BPM (Procesbeheer gericht op documenten) concentreert zich op de effectieve beheersing en verwerking van documenten gedurende het gehele proces. De focus ligt hierbij op het optimaliseren van documentgerelateerde taken en het waarborgen van nauwkeurigheid en compliance in het documentatieproces.

Hoe kies je de juiste BPM approach? Je moet nagaan hoe je organisatie momenteel functioneert en waar je in de toekomst naartoe wilt. Het kiezen van een BPM-oplossing is geen overhaaste beslissing, maar je wilt er niet zo lang over doen dat je de voordelen van efficiënte en geautomatiseerde bedrijfsprocessen misloopt. XTi ondersteunt je bij je zoektocht!

Business process management lifecycle

bpm_lifecycle

De BPM-levenscyclus omvat vijf kernfasen: Process Design, Model, Execute, Monitor en Optimize. In de ontwerpfase worden bedrijfsprocessen gedefinieerd en geoptimaliseerd. Vervolgens wordt een visueel model gecreëerd, dat in de Execute-fase wordt geïmplementeerd en geautomatiseerd. De monitor-fase houdt toezicht op de prestaties van het geautomatiseerde proces, terwijl de Optimilisatie-fase gericht is op het identificeren en implementeren van verbeteringen voor continue optimalisatie. Deze cyclische aanpak helpt organisaties om wendbare, efficiënte bedrijfsprocessen te bereiken en te behouden.

Event-driven architecture & BPM

Onder Event-Driven Architecture of EDA verstaan we een IT architecturale stijl waarbij systeemcomponenten reageren op gebeurtenissen (events) die plaatsvinden binnen een systeem. Een "event" is een significante gebeurtenis of verandering die van belang is voor het functioneren van het systeem. In een event-driven systeem communiceren verschillende componenten met elkaar door events te produceren en te behandelen, waardoor de architectuur flexibel en responsief wordt. BPM kan gebruikmaken van event-driven principes om bedrijfsprocessen flexibeler en adaptiever te maken. Door Event-Driven Architecture en BPM te combineren, kunnen organisaties adaptieve, flexibele en efficiënte bedrijfsprocessen creëren die beter inspelen op veranderende omstandigheden en vereisten. Het gebruik van events als triggers in BPM-systemen draagt bij aan een meer responsieve en agile bedrijfsvoering.

BPM oplossingen bij XTi

573x300_camunda-ft flowable-bpm-ft
Camunda BPM Flowable BPM
XTi biedt deskundige ondersteuning bij het implementeren van Camunda BPM, een krachtige, Java-gebaseerde, open-source BPM-suite met sterke mogelijkheden voor microservices orchestration. Camunda maakt het automatiseren van bedrijfsprocessen in Java-applicaties eenvoudig en transparant voor alle gebruikers. Als Camunda Partner staat XTi klaar om te helpen bij het modelleren en automatiseren van bedrijfsprocessen, met expertise in zowel volledige projecten als kennisdeling rond BPMN en Camunda. 

XTi focust op cloud-based oplossingen in Java en Spring technologie, waardoor soepele implementaties van Camunda mogelijk zijn, zelfs in complexe applicaties. Ervaar de voordelen van Camunda met XTi en boek vandaag nog een vrijblijvende afspraak met de XTi Camunda experten.
XTi biedt expertise en begeleiding bij het implementeren van Flowable BPM, een Java-gebaseerde, open-source BPM-engine. Met ondersteuning voor standaarden zoals BPMN, CMMN en DMN, biedt Flowable de mogelijkheid om bedrijfsprocessen te automatiseren in Java-applicaties met transparantie voor alle gebruikers. Als Flowable Partner staat XTi klaar om te helpen bij het modelleren en automatiseren van bedrijfsprocessen, met directe communicatiekanalen met Flowable. 

Ontdek de uitgebreide tooling en kant-en-klare platformen voor business process automation, microservice-orchestratie en dynamisch takenbeheer. Maak nu een vrijblijvende afspraak en ontdek ons toegewijd XTi Flowable Team. 

Even doorpraten?

Wil je hier iets meer over weten?  Vul hieronder het contactformulier in of plan een online meeting!